Lekker toeren met je motor of cabrio

Op een mooie pinksterdag
Mag ik hopen dat ie starten mag

Geen probleem als het aan Groenen Accu lag!

Het voorjaar wie heeft daar geen zin in. Pasen, Hemelvaart en Pinksteren zijn bij uitstek de gelegenheden om er lekker op uit te gaan. Als de eerste zonnestralen schijnen dan komen alle mooi gepoetste motoren, oldtimers en cabrio’s te voorschijn. De echte liefhebbers weten het; als je je voertuig eind van het seizoen gaat opbergen dan ontkoppel je de accu en koppel je deze aan een druppellader zodat de accu gedurende het winterseizoen goed wordt onderhouden.

Echter is er ook een grote groep gebruikers die dit vergeten of helemaal niet op de hoogte zijn van het ontladen van een accu. Wordt een voertuig regelmatig gebruikt dan zal je accu bij normaal gebruik, wanneer de motor in werking is gesteld worden opgeladen. Maar tijdens het winterseizoen zal een aangesloten accu veelal langzaam worden ontladen en kan daarbij permanent beschadigen, met als gevolg dat deze niet meer zal functioneren en zal de motor niet meer starten.

Voorkom een teleurstelling

Laat je Hemelvaart of Pinksteren niet in de soep lopen! Controleer vroegtijdig de conditie van je accu, door eenvoudig even de motor te starten weet je snel genoeg of je accu nog in staat is om de motor van je motor, oldtimer of cabrio tot leven komt.

Twijfel je over de conditie van je accu dan kan je deze eenvoudig zelf testen met een multimeter. Hiervoor moet de motor wel gestart kunnen worden, dit kan je doen met een startbooster of eerst de accu via een acculader geheel opladen. Als de motor gestart is kan je deze met de multimeter de laadspanning controleren.

Als de motor draait, zal de laadspanning – als het goed is – tussen de 13.8 en 15 volt liggen. Afhankelijk van het type batterij conventioneel (tussen de 13.8 tot 14.4 volt) of een AGM batterij voor start/stop systemen (tot 15 volt). Als de laadspanning te laag is, zal de accu niet of niet voldoende bijgeladen worden. Hierdoor lijk het dat de accu stuk of slecht is, terwijl het probleem bij de dynamo ligt. Ook kan er met teveel spanning worden geladen. In dit geval ligt het probleem ook bij de dynamo. Door een te hoge laadspanning gaat de accu stuk.

Is de laadspanning in orde dan is het raadzaam de accu professioneel te laten testen. Het is overigens niet zo dat een kapotte accu geen stroom meer geeft. Er zijn meerdere redenen waardoor de conditie van je accu achteruit gaat. Ook als de accu nog maar 60% capaciteit heeft, zou het voertuig waarschijnlijk nog gestart kunnen worden, maar je kunt er van uitgaan dat de accu niet lang meer zal functioneren. Vandaar is het testen van belang en voorkom je dus de ergernis van een niet startende motor. Juist wanneer je deze wilt gebruiken met mooi tour weer.

Je kunt uiteraard je accu zelf controleren, maar de specialist doet dit met een digitale tester en kan hiermee de conditie van de gehele accu goed bepalen. Bij een defecte of versleten accu kan jouw accuspecialist door zijn jarenlange ervaring direct advies geven en direct wanneer nodig de accu vervangen.

Groenen accu’s in Leiden is de specialist in Zuid-Holland. Naast uiteraard professioneel testen van de accu, hebben wij voor praktisch de meeste voertuigen de juiste accu op voorraad. Wanneer je langskomt in ons filiaal in Leiden aan de Amphoraweg 16F, controleren onze professionals direct de conditie van jouw accu. Indien de accu aan vervanging toe is kunnen wij deze direct voor je vervangen en kan je weer probleemloos op pad.

Binnen zonder afspraak

Tijdens onze openingstijden ben je altijd van harte welkom, volg ook onze socials voor het laatste nieuws en handige tips en trics. Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen stuur ons dan een e-mail of bel met 071 – 51 20 500 en onze specialisten staan je direct te woord.

Bedankt voor u inschrijving, deze is verzonden.
Oeps, er ging iets fout, controleer uw ingaven en probeer het aub nog een keer.

Vind je het bericht interessant, deel het met je vrienden

Schrijf je in voor ons kwartaalmagazine

Elk kwartaal geven we je een update van onze producten en aanbiedingen en krijg je nuttige tips.

Bedankt voor u inschrijving, deze is verzonden.
Oeps, er ging iets fout, controleer uw ingaven en probeer het aub nog een keer.