Wordt het een zwarte of ‘Groenen’ zaterdag!

Met de vakantie in aantocht wordt het tijd om alles weer te controleren zo ook de accu’s, omvormers, laadregelaars en bekabeling.

Voorkom onplezierige verrassingen en controleer tijdig je spullen.

Waarbij we vroeger allemaal caravans zagen zie je nu steeds meer de camper op de weg. Heb je een spic splinter nieuwe gekocht dan zullen de accu’s, omvormers en overige voorzieningen nog prima zijn, maar bij een tweedehands of een klassiekertje is het maar de vraag of de apparatuur wel in orde is.

Ons advies is om alles voor je vertrekt goed te controleren je wilt toch niet halverwege in een file terechtkomen en dat blijkt dat je accu of andere apparatuur niet deugdelijk is ! Dan begint je vakantie toch niet zo ontspannen dan als je verwacht had. Maar het kan ook nog erger, als de vorige eigenaar zelf wat aanpassingen heeft gedaan en dit niet professioneel heeft uitgevoerd, dan kan er in het slechtste geval ook kortsluiting ontstaan met evt. brand als gevolg. Twijfel dus geen moment en kom gewoon met je camper of caravan bij ons langs en laat ons professionele medewerkers de installatie controleren. Zij geven direct advies en kunnen dit ook direct vervangen of aanpassen.

Maak vandaag nog een afspraak en bel snel 071 – 51 20 500 of stuur een e-mail

groenen zaterdag

Waarvoor hebben we stroom nodig?

We zijn het zo gewend thuis, door een knopje om te zetten hebben we licht, kunnen we koffie zetten of radio luisteren. We staan er niet zo bij stil maar elektriciteit gebruiken we elke dag. Maar op het moment dat we op vakantie gaan ‘off grid’ merk je pas hoe belangrijk stroom voor ons is. Nu zal je op vakantie wellicht niet zoveel verbruikers nodig hebben dan thuis, maar ga voor jezelf maar eens na wat allemaal stroom verbruikt.

De koelkast, koffiezet apparaat, magnetron, radio en tv maar eventueel ook de waterpomp voor het toilet of douche. Dan hebben we het nog niet eens over de mobiele apparaten die we dagelijks willen opladen; telefoon, camera en laptop.

Waarmee kunnen we allemaal stroom mee opwekken?

Accu’s zijn de meest voor de hand liggende stroomleveranciers in een camper en caravan, maar op locatie aangekomen kan je ook met een omvormer gebruikmaken van de stroomvoorziening van de camping of staanplaats en dan zijn er tegenwoordig ook zonnepanelen die je kunt gebruiken.

camper- en caravanaccu

100Ah semi-tractie accu Greenline

Accu

Een camper heeft meestal twee accu’s, de standaard accu waarmee het autogedeelte mee wordt bediend. De accessoires accu is bedoelt voor de verlichting, koelkast en/of warmwater boiler. Luxe campers zijn ook uitgerust met een 230V netwerk om aan te sluiten op een stroompaal op een camping, maar als je midden in de natuur staat heb je daar dus niks aan.

Maar wil je graag ‘off grid’ overnachten dan is het handig om over sterke accu’s te beschikken. Een van de beste alternatieven is een Gel accu, deze zijn wel duurder dan de oudere AGM-accu’s. Een Gel accu kan wel weer langer mee en kan verder ontladen worden zonder dat er schade ontstaat Heb je een 100Ah-gel accu, dan kun je hier 80-90% van ontladen. Bij een AGM-accu kan dit maar voor de helft.

Omvormer

Sommige apparaten vragen meer stroom dan dat de boordaccu’s aankunnen. Hierin zit gemiddeld 12 Volt. Een omvormer zet deze 12 Volt om in 230 Volt. Zo kun je gemakkelijk je föhn of koffiezetapparaat gebruiken. Bij een omvormer is het belangrijk dat je er één kiest met een zuivere sinus. De zuivere sinus zorgt ervoor dat apparatuur niet beschadigd raakt door een niet constante wisselspanning.

Ook is het belangrijk dat je een omvormer kiest met voldoende capaciteit. Als jouw koffiezetapparaat 1450 Watt nodig heeft, dan is het wel belangrijk dat de omvormer dit Wattage kan halen. Het liefst nog meer, zodat je wat speling hebt. Er zijn ook omvormers met een prioriteitsschakelaar. Deze hebben gelijk in de gaten wanneer je aan een laadpaal staan en zullen ervoor zorgen dat je geen onnodige accustroom meer zult gebruiken.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn uitermate populair en is in een thuisomgeving makkelijk realiseerbaar. Maar voor een camper of caravan is dit iets lastiger. Als je ‘off grid’ wilt verblijven moet je om bijvoorbeeld de accu’s op spanning te houden dagelijks echt wel wat kilometers maken. Lukt dat niet, dan kan je deze opladen met zonnepanelen. Je moet genoeg zonlicht hebben om de accu’s volledig te kunnen opladen.

De gemiddelde dagopbrengst van een enkel zonnepaneel is 85 Watt per uur. Dit wel onder perfecte omstandigheden, dus een uur lang volle zon. Je kunt begrijpen dat we dit in Nederland niet altijd hebben. Hou er daarom rekening mee dat je ongeveer 4 uur aan perfecte zon kunt krijgen in Nederland. Dit komt neer op 340 Watt opgebrachte energie per dag. In het zonnige buitenland zal dit een stuk meer zijn.

Conclusie

Ga je op vakantie met de camper of caravan en ben je niet helemaal zeker van de stroomvoorziening en beschik je ook niet over genoeg kennis, maak dan een afspraak met één van onze techneuten, zij kunnen je advies geven en uiteraard controleren of de huidige installatie voldoet aan je wensen.

Ga onbezorgd en veilig op vakantie met de zekerheid van Groenen accu’s Leiden en vertrek op ‘Groenen zaterdag’

Kies je type vakantieverblijf:

Vind je het bericht interessant, deel het met je vrienden

Schrijf je in voor ons kwartaalmagazine

Elk kwartaal geven we je een update van onze producten en aanbiedingen en krijg je nuttige tips.