Wanneer test je een accu?

Als je je voertuig regelmatig gebruikt dan zal je accu – indien alle aangesloten apparatuur goed werkt – bij normaal gebruik, wanneer de motor in werking is gesteld worden opgeladen. Als je daarbij de auto, motor of boot ook periodiek laat onderhouden bij een specialist dan zal deze bij deze onderhoudsroutine de accu altijd testen.

Een accu gaat geen leven lang mee. Met name met hitte en vorst krijgen de accu’s het zwaar te verduren. Dat is ook de reden dat in de zomer- of winterperiode de meeste accu’s vervangen worden. Daarom raden wij aan de accu bij twijfel te testen bij de specialist of garage, dit voorkomt verrassingen en ergernis.

Controleer de laadspanning

Een lege accu betekend niet altijd dat deze kapot is. Door een lek in het systeem of een stroomgebruiker die blijft werken (b.v. lampje in kofferbak) kan de accu langzaam leeglopen waardoor het voertuig niet meer start. Daarom moet je eerst de laadspanning controleren. Hiervoor moet de motor wel gestart kunnen worden, dit kan je doen met een startbooster of eerst de accu via een acculader geheel opladen. Als de motor is gestart dan kan je met een eenvoudige multimeter de laadspanning controleren.

Als de motor draait, zal de laadspanning – als het goed is – tussen de 13.8 en 15 volt liggen. Afhankelijk van het type batterij conventioneel of een AGM batterij voor start/stop systemen. Als de laadspanning te laag is, zal de accu niet of niet voldoende bijgeladen worden. Hierdoor lijk het dat de accu stuk of slecht is, terwijl het probleem bij de dynamo ligt. Ook kan er met teveel spanning worden geladen. In dit geval ligt het probleem ook bij de dynamo. Door een te hoge laadspanning gaat de accu stuk.

Is de laadspanning in orde dan is het raadzaam de accu professioneel te laten testen. Het is overigens niet zo dat een kapotte accu geen stroom meer geeft. Er zijn meerdere redenen waardoor de conditie van je accu achteruit gaat. Ook als de accu nog maar 60% capaciteit heeft, zou het voertuig waarschijnlijk nog gestart kunnen worden, maar je kunt er van uitgaan dat de accu niet lang meer zal functioneren. Vandaar is het testen van belang en voorkom je dus de ergernis van een niet startende motor.

Je kunt uiteraard je accu zelf controleren, maar de specialist doet dit met een digitale tester en kan hiermee de conditie van de gehele accu goed bepalen. Bij een defecte of versleten accu kan jouw accuspecialist door zijn jarenlange ervaring direct advies geven en direct wanneer nodig de accu vervangen.

Groenen accu’s in Leiden is de specialist in Zuid-Holland. Naast uiteraard professioneel testen van de accu, hebben wij voor praktisch de meeste voertuigen de juiste accu op voorraad. Wanneer je langskomt in ons filiaal in Leiden aan de Amphoraweg 16F, controleren onze professionals direct de conditie van jouw accu. Indien de accu aan vervanging toe is kunnen wij deze direct voor je vervangen en kan je weer probleemloos op pad.

Binnen zonder afspraak

Tijdens onze openingstijden ben je altijd van harte welkom, volg ook onze socials voor het laatste nieuws en handige tips en trics. Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen stuur ons dan een e-mail of bel met 071 – 51 20 500 en onze specialisten staan je direct te woord.

Vind je het bericht interessant, deel het met je vrienden

Schrijf je in voor ons kwartaalmagazine

Elk kwartaal geven we je een update van onze producten en aanbiedingen en krijg je nuttige tips.